En borgerlig vielse behøver ikke bety et enklere bryllup. Nei, du kan selvfølgelig ha den samme storslagne festen da som om du hadde giftet deg i kirken. Her er det ingen grunn til å holde noe tilbake!
Tekst: Jeanette Henriksson
Foto: Aprilante / Artem and Victoria Popovy/shutterstock.com
Forskjellige vielser
Et bryllup er virkelig en livets fest. En del velger å gifte seg tradisjonelt og har vielsen i kriken, til tross for at de kanskje ikke er troende. Andre foretrekker borgerlig vielse uten religiøse innslag. Hva dere velger er deres private beslutning, ingen andre skal velge for dere. Om valget faller på en borgerlig vielse, så husk at selskapet kan bli like storslagent og tradisjonelt som ved et kirkebryllup. Dette er bare opp til dere!
Toastmaster
De fleste som gifter seg i kirken, har en toastmaster til å dirigere bryllupsfesten og gjerne et vertspar som har hånd om bryllupsgjestene , har oversikt over hvor mange som kommer og alle andre tenkelige og utenkelige praktiske saker. Men hvofor bare ved et kirkebryllup? En borgerlig vielse kan inneholde alt dette og mer til. Bryllupsfesten kan være like storslått med tre-retters middag, tradisjonelle, følelsesladede taler og bordplassering. Dere kan be inn så mange gjester dere ønsker og festen kan vare ut i de små timer.
Selve seremonien kan i prinsippet gjennomføres hvor dere vil, ute eller inne, på en vakker plass som betyr noe for dere begge. Den kan inneholde vakker sang og musikk, vakre dikt og dere kan skrive deres personlige løfter som dere leser opp for hverandre. Brudepiker og forlovere kan være med på seremonien, akkurat som alle de andre gjestene kan det. Dere kan plukke ut de gifteringene dere ønsker og gi dem til hverandre mens dere leser løftene deres.
Kanskje velger dere en borgerlig vielse fordi en av dere, eller begge, har vært gift tidligere. La ikke dette hindre dere fra å få presis det bryllupet dere drømmer om. En ny union skal inngås. Det skal vel feires?
Forberedelser
Å ha et stort bryllup med mange gjester krever forberedelser uavhengig av om vielsen er kirkelig eller borgerlig. Det finnes også visse praktiske saker som må avklares før vielsen for at den skal bli juridisk gyldig. Det juridiske gjelder uansett hva slags type vielsesseremoni dere har. Er man et gift par, har man ansvar for hverandre, ikke minst økonomisk. Skriv ektepakten før bryllupet. Dette kan være et følsomt tema å ta opp med sin elskede, men gjør det på en pen måte og ut fra omsorg for den andre.
Bestem plass og vielesforetter i god tid og bestill festlokalet allerede et år i forveien. De populære stedene blir fort fullbookede. Alle som skal gifte seg må sende inn en såkalt prøving av ekteskapsbetingelsene til Folkeregisteret. Denne må godkjennes før vielsen.
Vær ute i god tid
Andre praktiske saker som må planlegges i god tid er å velge bryllupsklær. En bryllupskjole har normalt en leveransetid på fire til seks måneder. Gå til en etablert brudesalong og bestill kjolen der. Personalet der er proffe og kan hjelpe deg med å finne riktig kjole og sørger for at du akkurat det du forventer deg når du skal hente den. Brudgommen har også rett til å kjenne seg som verdens stiligste på sin store dag. Så det samme gjelder for ham – vær ute i god tid og kjøp klærne i butikken.
Husk fotograf!
Å forevige bryllupet er for de fleste brudepar en selvsagt ting. Bildene skal jo pryde veggen lenge og få dere til å tenke tilbake på deres store dag. Dyktige bryllupsfotografer blir fort bortleide, så bestill i god tid og ikke undervurder ansvaret for bildene. Ikke gi ansvaret til onkel Jon som er glad i å ta bilder. Nei, her må det en proff til!
Uansett hva slags vielse dere velger så må dere sørge for å gjøre bryllupsdagen minneverdig. Det er dere verdt!