Bryllup er en begivenhet som er planlagt lang tid i forveien, og brudeparet har som regel skyhøye forventninger til den store dagen. Hvis alle vet hva de skal gjøre, hvordan og når, er sjansene store for at alle forventningene oppfylles. Her er en oversikt over bryllupsfeiringens skikk og bruk.
Tekst: Cathrine Engebret Foto: Adobestock.com
Tradisjonelt sett er det ganske klare regler for hvordan bryllup skal foregå, og selv om det har skjedd en gradvis oppmykning opp gjennom årene, så forholder de fleste seg til et visst mønster når det er tid for bryllup.
Bryllupsinvitasjoner
Første punkt på skikk og bruk-listen er invitasjonene. Før var det brudens foreldre som inviterte til bryllup, men i våre dager er det mange brudepar som står for invitasjonene selv. Hvis brudens (eller brudgommens) foreldre står for invitasjonen, rettes svar på innbydelsen til dem.
Innbydelsene skal være skriftlige, og dato, tidspunkt, sted, kleskode, type bryllup og andre nødvendige opplysninger bør være med. En regel tilsier at invitasjonene skal sendes ut en måned i forkant, men det går også an å sende dem enda tidligere.
Det skal gå klart frem av invitasjonen hvem som er invitert. Hvis bare du er invitert, kan du ikke ta med deg kjæresten din. Barna må også bli hjemme hvis de ikke er nevnt spesielt i invitasjonen.
Kirkelig vielse - hva gjelder?
Noen regler er mer åpenbare enn andre: Ikke kom for sent til vielsen! Dette er ingen gammel, rar regel, bare vanlig folkeskikk. Ingen kan komme brasende inn i kirken eller noe annet vielseslokale og forstyrre et pars viktigste seremoni noen sinne.
Ved kirkebryllup er det imidlertid ikke bare å være tidlig ute, heller. Da må du i tilfelle vente utenfor til brudgommen, hans foreldre og hans forlover har funnet sine plasser, som er på høyre side.
Når brudgommen, hans foreldre og hans forlover har satt seg, kan resten av brudefølget finne sine plasser. Nærmest alteret skal brudeparets nærmeste familie sitte, brudgommens familie på høyre side av midtgangen, og brudens familie på venstre side. Bruden kommer helt til sist, når alle har satt seg.
Tradisjonelt sett skal brudens far følge sin datter opp kirkegulvet til orgelmusikk, mens alle reiser seg. Dette er en eldgammel tradisjon som symboliserer at brudens far overlater sin datter til en ny mann. I våre dager er det nokså utenkelig at noen går rett fra foreldrenes trygge favn i barndomshjemmet og inn i ekteskapet uten noen mellomstasjon, men tradisjonen holdes fortsatt i hevd. Det er imidlertid ikke alltid at brudens far er til stede, og da kan enten moren eller andre slektninger følge henne. Bruden kan også gå opp alene, eller man kan velge en forholdsvis ny variant: at brudgommen går sammen med bruden opp kirkegulvet. Brudepiker og brudesvenner går vanligvis foran eller bak følget, og setter seg i trappetrinnene foran alteret.
Kleskode i bryllup
Klær er viktig i bryllup, og brudeparet har som regel angitt kleskode på invitasjonen. Den er det viktig å følge. Det er ikke bare å ta på en fin kjole, det er stor forskjell på galla og pent kledd.
Er det galla, så må damene finne frem en lang, pyntet kjole, og herrene må trylle frem kjole og hvitt, mens «pent kledd» er langt mer uformelt. Damene kan være pent kledd i en kort, enkel sommerkjole, for eksempel, og mennene kan ha på seg lys dress. Hvis du ikke skjønner noe av kleskodene, så ta på deg bunad. Bunaden passer alle kleskoder, så med den er man trygg.
Når det gjelder farger, er det fortsatt slik at man bør unngå hvitt og off-white. Disse fargene skal være forbeholdt bruden, og ingen skal stjele oppmerksomheten fra henne. Svart og rødt skal man også tradisjonelt unngå, sort fordi det er sorgens farge, og rødt fordi det å bære rød kjole i bryllup fra gammelt av skal tilsi at man har ligget med brudgommen. Greit å unngå, altså.
Bryllupsgaver
Som gjest må du ta med gave når du blir invitert i bryllup, med mindre brudeparet har gitt tydelig beskjed om noe annet. De fleste brudepar legger ut ønskeliste på nettet eller i butikker, og det er veldig greit. Da unngår man å kjøpe noe noen andre har kjøpt, og men vet at gaven er noe brudeparet ønsker seg.
Bryllupstale og talerekkefølge
Taler er en viktig del av bryllupsfesten, og de kan foregå i alle mulige former og fasonger. Under en bryllupsmiddag kommer talene etter at hovedretten er servert. I en mottagelse holdes talene når alle har fått noe å drikke og spise, og talerekkefølgen er veldig klar.
Første taler er brudens far. Hvis han ikke er tilstede, kan brudens mor holde tale først. Nummer to er brudgommen, som etter tradisjonen skal takke for bruden. Dette er en skikk som henger igjen fra den tiden da de fleste bryllup var arrangerte, og talen rettes både til bruden og hennes foreldre. Tredje taler er brudens forlover og deretter er det brudgommens forlover som skal i ilden. Etter ham (eller henne) kommer brudgommens far eller mor, og deretter er rekkefølgen vilkårlig.
Hvis du vil holde tale, er det viktig at du sier ifra til toastmasteren. For all del: forbered deg godt, og ikke la talen bli for lang. Tre til fem minutter holder.
Bordplassering i bryllup
Brudeparet har hverandre til bords og bør sitte så midt i rommet som mulig, slik at alle gjestene kan se dem.
Foreldrene sitter ved siden av brudeparet. Brudens familie skal sitte nærmest brudeparet slik at bruden har sin far eller eldste mannlige familiemedlem på sin høyre side, mens brudens mor sitter til venstre for brudgommen. Brudgommens foreldre sitter ved siden av hver av brudens foreldre.
Forloverne skal ha hverandre til bords, og sitte i nærheten av brudeparet.
Resten av gjestene plasseres slik brudeparet synes er best. Hvis brudens eller brudgommens foreldre er skilt og har nye partnere, plasseres disse sammen med de øvrige gjestene.
Bordskikk
Synes du det skummelt å være gjest, og komme til et bord med mange forskjellige kniver, gafler og glass? Lurer du på hva man skal bruke først? Bruk av glass gir seg selv, du drikker av de glassene som blir fylt. Bestikket er det heller ikke så vanskelig å få kontroll på. Begynn rett og slett ytterst og jobb deg innover. Dessertskjeen over tallerkenen skal naturlig nok benyttes til slutt.
Bryllupsvalsen
Første par ut på gulvet er brudeparet, og når de har danset litt alene er det vanlig at brudens far og brudgommens mor kommer ut på gulvet. Brudens mor danser så med brudgommens far, og det åpnes for at de øvrige gjestene kommer ut på gulvet. Brudeparet danser sammen til musikken er slutt og så er det skikk og bruk at bruden danser med sin far og brudgommen med sin mor.
Når brudeparet forlater selskap er veldig forskjellig, men de drar i hvert fall som regel før gjestene. Etter klassisk etikette skal brudeparet dra direkte fra bryllupet på bryllupsreise, men det blir nok sjelden praktisert i våre dager. Når brudeparet har kommet dit de skal, skal brudgommen bære bruden over dørterskelen. Dette skal etter gammel overtro sikre at ekteskapet blir en vellykket allianse.
Det er altså ikke så rent lite man skal huske på, enten man er gjest eller brudepar. Men husk at det ikke er noen krise hvis noen regler glemmes eller brytes. Det aller viktigste er at brudeparet får en uforglemmelig dag, og at gjestene gleder seg, og koser seg, med dem.