Det å matche brud og forlover behøver ikke være så avansert. Små detaljer kan ha stor betydning.
Tekst: Jeanette Henriksson Foto: Olena Zaskochenko/Angela Hawkey
Hvem skal være forlover?
Tradisjonelt sett skal forloveren eller brudepikene først og fremst hjelpe bruden med hennes påkledning og alt annet som gjelder bruden på bryllupsdagen. Forloveren er også den som holder brudebuketten under vielsen. Nå for tiden pleier også forloveren, i tillegg til det nevnte, å være den som ordner og planlegger utdrikningslaget. Vanligvis er forloveren eller brudepikene i slekt med bruden, kanskje en søster, men forloveren kan også være en nær venn som betyr mye for bruden.
Hvilken kjole?
Det er en ære å bli spurt om å være forlover, og forloveren må som regel selv stå for utgiftene til kjole. Som forlover er det likevel viktig å følge brudeparets ønsker når det gjelder både klær og fargevalg. Mange bruder vil at forloveren skal matche dem selv, eller følge et spesielt fargetea som gjennomsyrer hele bryllupet.
Det kan, avhengig av type bryllup, være alt fra en knekort sommerkjole, til en lang aftenlignende kjole. Hvis bruden har en litt enklere kjole, skal forloveren ha det samme. Forloveren må aldri være finere enn bruden.
Hvilken kjole er best?
Forloveren går etter bruden og ved siden av ”marskalken” i kirken. Hennes oppgaver under vielsen er å holde buketten, og passe på at et eventuelt slep ligger som det skal.
Det er derfor viktig at forloverens kjole matcher buketten. Forloveren skal også holde tale under middagen, og være med på bryllupsfotograferingen. Det at forloveren matcher bruden og bryllupet er altså en viktig del av helheten.
Før i tiden skulle forloveren være ugift, og enkelte farger var bannlyste. Også i våre dager er det noen farger man skal unngå, som for eksempel sort og hvitt. Det finnes mange tradisjoner, og mye etikette når det gjelder bryllup, brudekjoler og kjoler til forloverne. Hvis man er opptatt av tradisjoner kan dette føles viktig, men det eksisterer ingen regler, kun tradisjoner.
Dersom man som brud har mange meninger om forloverens kjole, kan det være en god ide å stå for en del av utgiftene. Du kan for eksempel betale halvparten av det kjolen koster. Forloverne har noen ganger også små forloverbuketter. Disse må naturligvis også matche både kjolene og brudebuketten.
Hvis man har flere forlovere pleier de å ha like, eller liknende, kjoler. Alle trenger ikke se akkurat like ut, og det er ikke alle kjoler som passer alle. Selv om det er brudens store dag, er det viktig å høre på forloverne og bli enige.
Man kan matche hverandre på mange forskjellige måter og samtidig få ha sin egen personlige stil. I tillegg til liknende kjoler, buketter og farger, kan man velge liknende frisyrer, sko og annet tilbehør. Et bredt midjebånd kan være nok til å få alt til å henge sammen, det trenger ikke være mer avansert enn som så.